
گزارش تور پنجم قمشناسی؛ بازار و تیمچه فرش قم
پنجمین مسیر از تورهای دوازدهگانه قمشناسی موسسه گردشگری آوای فطرت روز دوشنبه ۲ تیرماه ۱۴۰۴ در قالب فصل سوم پاتوق گردشگری قم برگزار شد. این تور که با راهنمایی و روایت تخصصی استاد الهام ندافنیا، پژوهشگر و کارشناس مدیریت جهانگردی همراه بود، به فراگیران کمک کرد تا چهرهای تازه از بازار قم و جاذبههای تاریخی آن را بشناسند.

گزارش مسیر چهارم تور عملی قم شناسی؛ از شیخان تا شاهزاده ناصر
چهارمین مسیر از تورهای میدانی قمشناسی با حضور پرشور فراگیران، راهنمایان و علاقهمندان گردشگری در دل بافت تاریخی قم برگزار شد؛ مسیری شنیدنی از قبور دانشمندان شیعه تا مسجدی با قدمت هزار سال.

گزارش مسیر سوم تور عملی قم شناسی؛ موزه و میدان آستانه و مرکز اسناد حوزه
به همت موسسه گردشگری آوای فطرت، گام سوم از تور عملی قمشناسی با بازدید از موزه آستانه، میدان آستانه و مرکز اسناد حوزه دوشنبه 12 خردادماه با راهنمایی سرکار خانم نداف نیا و با حضور فراگیران و راهنمایان گردشگری قم برگزار شد.

گزارش مسیر دوم تور عملی قمشناسی؛ حرم شناسی
دومین مسیر از مجموعه تورهای آموزشی قمشناسی، با محوریت آشنایی با حرم مطهر حضرت معصومه (س) و مسجد اعظم، به همت مؤسسه گردشگری آوای فطرت و با حضور استاد دکتر محمد آقازاده دوشنبه 5 خرداد ماه برگزار شد.

گزارش مسیر اول تور عملی قمشناسی؛ از یخچال قاضی تا گذرخان
به همت موسسه گردشگری آوای فطرت و با همراهی جمعی از راهنمایان، فراگیران و علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ قم، اولین مسیر از تورهای قمشناسی در روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار شد.


قصهی حرم؛ از باغ بابلان تا گنبد طلایی حضرت معصومه (س)
در دل کویر خشک قم، روزگاری باغی به نام بابلان مأمن حضور بانویی از تبار عصمت شد؛ حضرت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها). قصه حرم مطهر ایشان، تنها روایت ساخت یک بنا نیست، بلکه داستانی است از ایمان و تاریخ، از گنبدهای طلایی و صحنهایی لبریز از نور. این مقاله سفری است به عمق هویت دینی قم، معماری حرم، مقابر بزرگان، و موزهای که اسرار قرون را در خود پنهان کرده است؛ سفری برای شناخت بهتر یکی از مقدسترین قطبهای زیارت در جهان تشیع.

اولویت دهی به زیرساخت نرم راهکار برون رفت از چالش گردشگری قم است
حجت الاسلام سید مصطفی میرفندرسکی، رئیس موسسه گردشگری آوای فطرت، در نشست این هفته بنیاد قم پژوهی، هفدهم مهرماه اظهار داشت: راهکار برون رفت از چالش های گردشگری در استان قم اولویت دهی به بحث زیرساخت نرم گردشگری است.

سرگذشت ملاصدرا در کهک قم
ملاصدرا، فیلسوف معروف قرن یازدهم هجری با اینکه در شیراز زندگی می کرد اما ۱۵ سال از عمر خود را در روستای کهک قم گذراند. دلیل سفر اجباریش به کهک، این بود که نظریاتش در برخی مسائل فقهی و کلامی و فلسفی با بیشتر دانشمندان زمانش متفاوت بود.

منشور همزیستی ادیان در زیارتنامه حضرت معصومه علیها السلام
زیارتنامه حضرت معصومه علیها السلام در قرن هشتم میلادی؛ با سلام بر پیامبران اولوالعزم، نمونه بارز منشور همزیستی ادیان است.

اپیزود 51: انگشتر قم
از انگشترای قم چی میدونید؟ آیا می دونستید شهر قم، شهر ملی انگشتره؟ چه فرقی بین انگشتر قم و مشهد هست؟ در این اپیزود بیشتر درباره انگشتر قم و نقش این هنر در رونق گردشگری قم می شنویم.

اپیزود 50: خرمهره قم مهره فیروزه ای ایران
صنعت خرمهرهسازی برای اولین بار در ایران به وجود آمده و سپس توسط یک شاهزاده خانم ایرانی، روش ساخت خرمهره به عنوان هدیه به مصر برده شده است. ولی در بیشتر جاهای دنیا خرمهره سازی با نام خر مهره قم شناخته شده است و در بسیاری از کشورهای اروپایی به خصوص در آلمان این هنر را با نام قم تکنیک می شناسند. در این اپیزود از این لعاب فیروزه ای قم بیشتر می شنویم.

اپیزود 48: مساجد قم
نیایشگاه، مسجد، کلیسا،کنیسه و آتشکده و معبد از مراکز عبادی در دوره های تاریخی و دینی بوده اند.در استان قم با توجه به سابقه پرستش و عبادت که آثار آن از تپه های باستانی یافت شده، تا به امروز مساجد زیادی در این شهر و استان وجود دارد. در این اپیزود درباره مساجدی مانند؛ مسجد مقدس جمکران، امام حسن عسکری، مسجد جامع، مسجد اعظم، مسجد بالاسر و.. حرف میزنیم.

اپیزود 47: خانه تاریخی یزدان پناه از زبان خاندان یزدان پناه
در این اپیزود خاندان مرحوم حاج میرزا مهدی یزدان پناه از خاطرات نابشون در خانه تاریخی یزدان پناه گفتند.

اپیزود 46: سوغات قم
سوهان قم سوغاتی شیرین از یک شهر شور است، سوهان یا همان حلوای تن تنانی تا نخوری ندانی. عمر این شیرینی محبوب به دوران قاجار می رسه. تو این پادکست درباره سوهان و فرش و انگشتر و خرمهره قم صحبت می کنیم.

بازدید از بافت ارزشمند دوران معاصر شهر قم
جلسه این هفته بنیاد قمپژوهی با موضوع: بازدید از بافت ارزشمند دوران معاصر شهر قم (کوچه بیگدلی، احمدیان، جویشور و ادیب) بازدید از آموزشگاه آزاد هنر های تجسمی نمایشی ابریشم سه شنبه 12 دی ماه برگزار می شود.

اپیزود 45: قلعه های قم
قم به واسطه موقعیت سوق الجیشی که داشته از وجود قلعهها بهره مند بوده است. در این اپیزود به روستا قعله دولت آباد جایی که هنوز در آن حیات جریان دارد، می پردازیم.

شب استاد حسن معمارباشی قمی
شب استاد حسن معمارباشی قمی، معمار تیمچه فرش قم، به همت کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قم جمعه اول دی ما ه در سالن همایش اتاق بازرگانی برگزار شد.

اپیزود 43: قم قدیم 5 (افشاریه، زندیه و قاجار)
دراین پادکست به ادامه حیات قم در سلسله های افشاریه، زندیه و قاجاریه می پردازیم.
با ما همراه باشید.

اپیزود 42: میل های تاریخی قم
در این پادکست به معرفی میل های تاریخی قم می پردازیم. از بناهایی که در طی مسیرها از گذشته تا اکنون بسیار کارآمد و مشکل گشا بوده میل های راهنما بوده اند که شاید امروزه نقش میل ها را دنیای دیجیتال و اپلیکیشن های سفر بازی می کنند اما در قدیم از سازه های کمکی سفر محسوب می شدند.

اپیزود 41: مدرسه های تاریخی قم
در این پادکست به معرفی مدرسه های تاریخی قم می پردازیم. در راستای جایگاه ویژه شهری و تمدنی قم، وجود مدرسه های خاص مثل مدرسه فیضیه، مدرسه دارالشفا، مدرسه جهانگیرخان، مدرسه رضویه، مدرسه خان، مدرسه حاجی،مدرسه مومنیه، مدرسه حجتیه و همچنین مدرسه حکیم نظامی سابق از امتیازات این شهر محسوب میشوند.