کارگاه خرمهره قم به زبان انگلیسی برگزار شد
کارگاه گفتگوی آزاد انگلیسی FREE_DISCUSSIN در کارگاه خرمهره سازی سعادتمند قم 15 اسفندماه با حضور راهنمایان و علاقمندان گردشگری برگزار شد.
موسسه آوای فطرت به منظور مهارت افزایی راهنمایان گردشگری و علاقمندان،کارگاه گفتگوی آزاد انگلیسی را در قالب برنامه آوای دوشنبه برگزار کرد.
این جلسه دوشنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۱ از ساعت ۱۷:۳۰ تا ۱۹ در کارگاه سعادتمند قم بصورت رایگان برگزار شد.
تکنیک منحصر به فرد خرمهره به زبان انگلیسی
در این کارگاه، آقای سید سعید سعادتمند، فرزند مرحوم سید ابوالقاسم، رئیس کارگاه خرمهره سازی سعادتمند، به زبان انگلیسی و فارسی درباره این تکنیک منحصر به فرد به ارائه توضیح پرداخت.
اولین خرمهره
سعید سعادتمند گفت: صنعت خرمهرهسازی برای اولین بار در ایران به وجود آمده و سپس توسط یک شاهزاده خانم ایرانی، روش ساخت خرمهره به عنوان هدیه به مصر برده شده است. ولی در بیشتر جاهای دنیا خرمهره سازی با نام خر مهره قم شناخته شده است و در بسیاری از کشورهای اروپایی به خصوص در آلمان این هنر را با نام قم تکنیک میشناسند.
مرحوم سعادتمند چهره ماندگار صنایع دستی قم
وی افزود: در حال حاضر این صنعت در خاندان محترم «سعادتمند» منحصر میباشد. پس از درگذشت سید محمد سعادتمند، فرزندش سید ابوالقاسم راه پدر را ادامه داد اما این چهره ماندگار و هنرمند پیشکسوت صنایعدستی استان قم در ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ از دنیا رفت و امروز فرزندش سید سعید سعادتمند راه پدران هنرمند خود را ادامه می دهد.
خرمهره میراث فرهنگی ناملموس ایران
سعادتمند اظهار داشت: خرمهره به عنوان میراث فرهنگی ناملموس در سال ۱۳۸۶ ثبت شده است. در دنیا خرمهره را نمی شناختند تا اینکه در سال ۱۹۳۰ م یک ایران شناس آلمانی کتابی درباره صنایع دستی ایران می نویسد و یک پاراگراف را به خرمهره اختصاص می دهد. وی سی سال بعد با دخترش به ایران برمی گردد و دخترش که سرامیست بوده پس از کسب اطلاعات مقاله ای درباره خرمهره می نویسد و خاطرنشان میکند که این روش خود لعاب گیرندگی در خانواده سعادتمند است و نامش را قم تکنیک می گذراند. از این به بعد عنوان خرمهره و قم تکنیک در کنار هم قرار میگیرند.
تاریخچه خرمهره
وی درباره تاریخچه خرمهره گفت: هفت هزار سال پیش کسانی که شغلشان مس بود، با تهیه سوخت کوره مس را گداخته می کردند و با آن سلاح و ظروف می ساختند و یکی از مهمترین اماکن این صنعت بشری، قم و اطراف آن بود. در گذشته های دور، مس خام و یا ذوب شده از همین مسیر به مصر می رفت. گفته میشود یک روز که کوره ذوب مسی را که باز میکنند میبینند که دیواره داخلی آن رنگ فیروزهای بخود گرفته است که رنگ منحصر به فردی است و نظیر آن در طبیعت وجود ندارد. بعدها متوجه میشوند که این لعاب در اثر واکنش دیواره کوره که از سنگهای کف رودخانه ساخته میشده و از جنس سیلیس بوده و سوخت کوره، که علف اشنان بوده، و مس در آن دمای بالا، بوجود آمده است. اگر در اینترنت این روش از لعاب سازی را جستجو کنید به واژه قم تکنیک Qom Technique میرسید و از آن به عنوان بالاترین تکنیکی که بشر به کار برده است، یاد میشود. این تکنیک اثر چشمگیری در لعاب گیری داشته است.
احتمال داده می شود که این لعاب در ابتدای کار به عنوان یک کالای ارزشمند معامله می شده ولی کم کم رواج می یابد و به وفور در جامعه دیده شده و الان هم به عنوان میراث معنوی ایران ثبت شده است.
علاقمندان به بازدید و یا شرکت از کارگاههای عملی صنایع دستی سعادتمند میتوانند با تماس با شماره تلفن: ۰۹۱۲۷۵۰۶۷۷۴ تماس بگیرند و به کارگاه به نشانی قم، میدان ۷۲ تن، کیلومتر ۲ بلوار کوه سفید مراجعه فرمایند.
در ضمن برای اطلاع از فعالیتها و محصولات در فضای مجازی سایت http://sdmcrafts.com مراجعه و صفحه آنان در اینستاگرام با عنوان saadatmandcrafts را دنبال کنند.