در گفت و گو با نایب رئیس صنف زیورآلات سنتی قم بررسی شد:

قم از شهر ملی تا شهر جهانی انگشتر

قم از شهر ملی تا شهر جهانی انگشتر
1 رای    میانگین 5/5
لطفا شما هم امتیاز بدهید!
در گفت و گو با نایب رئیس صنف زیورآلات سنتی قم بررسی شد:

قم از شهر ملی تا شهر جهانی انگشتر

 انگشترهای قم به صورت سنتی و دست ساز تولید می‌شود. بخاطر همین نسبت به شهرهای دیگری مثل مشهد سازنده های کمتری دارد. امروز تعداد ۱۲۰۰ انگشترساز بصورت سنتی و دستی در بازار قم مشغول به فعالیت می‌باشند که مانند قدیم نقره را به صورت سنتی سوهان کاری می‌کنند.


قم؛ شهر ملی انگشتر

شهر قم در دیماه سال ۱۳۹۹ از بین ۳۱ استان کشور به عنوان شهر ملی انگشتر به ثبت رسید. وجود گردشگران ایرانی و خارجی (اتباع حوزه خلیج‌فارس و جهان عرب) برای فروش تولیدات استان از جمله ظرفیت‌های استان قم محسوب می‌شود از این رو رشد و تقویت انگشترسازی، به شکوفایی و رونق گردشگری قم نیز کمک می‌کند.
در گفتگوی صمیمانه با آقای سید محمدرضا یوسفی، نایب رئیس صنف زیورآلات سنتی قم، به بحث و بررسی آخرین وضعیت این صنعت فاخر و تاثیر آن بر گردشگری استان قم پرداختیم.

معرفی

سید محمدرضا یوسفی، نایب رئیس صنف زیورآلات سنتی هستم. از حدود ۵ سال پیش اقدام به تاسیس این صنف کردم و مدتی ریاست آن را بر عهده داشتم. راه‌اندازی بازار اینترنتی فروش انگشتر با عنوان «چارسوی هنر» از آخرین فعالیت‌های اینجانب می‌باشد. علاوه بر آن در کارگاهم حکاکی و قلم زنی می‌کنم.

قم شهر ملی انگشتر

قم به عنوان شهر ملی انگشتر شناخته شده است. صنعت انگشتر سازی در قم دارای ساختار منحصر به فردی است. انگشترهای این شهر به صورت سنتی و دست ساز تولید می‌شود. بخاطر همین نسبت به شهرهای دیگری مثل مشهد سازنده های کمتری دارد. امروز تعداد ۱۲۰۰ انگشترساز بصورت سنتی و دستی در بازار قم مشغول به فعالیت می‌باشند که مانند قدیم نقره را به صورت سنتی سوهان کاری می‌کنند.

سابقه کار

من طراحی انگشتر را از سنین کودکی با نقشه‌خوانی فرش شروع کردم. با دقت به گل و بتّه جقه‌های نقشه فرش، همان هنر را در این صنعت تکرار کردم. در آن موقع طرح‌های جدید روی کار پیاده می‌کردم. بعنوان مثال اره کاری طرح‌های اسلیمی بر روی هر انگشتر، دو یا سه روز به طول می‌انجامید و البته مشتری خودش را داشت. بعد از مدتی در نمایشگاه تهران با نشریه طلا و جواهر به سردبیری خانم فخر موحدی آشنا شدم و یک سال و نیم در کلاس طراحی جواهرات ایشان آموزش دیدم. سپس در نمایشگاه بین المللی جواهرات در ترکیه حاضر شدم و تاثیر و ابعاد کار هنری‌ام را مشاهده کردم.با شرکت در کلاس تخصصی یک استاد ایتالیایی با سلیقه بازار اروپا آشنا شدم و به کمک شبکه‌های اجتماعی ارتباط خوبی با هنرمندان و سازندگان طلا و جواهرات بر قرار کردم و ایده پردازی شکل گرفت.
انگشترهای مشهد به علت سری سازی صنعتی، ارزان‌تر است ولی انگشتر قم هنرمندانه ساخته و پرداخته می‌شود و دارای روح و جان است. بنابراین شما نه فقط یک انگشتر بلکه یک اثر هنری را دست می‌کنید.

قم شهر جهانی انگشتر

برای تبدیل شهر قم به عنوان شهر جهانی انگشتر باید روش‌های صنعتی و سنتی را ترکیب کرد. همکاری با شرکت شهرک‌ها و اجرای حراجی‌ها در عقد قرارداد شهر جهانی تسهیل ایجاد می‌کند و راه را برای بهبود وضعیت اقتصادی انگشترسازان قمی و چرخش بازار کار آنها فراهم می‌سازد.
علی رغم اینکه شهر قم به عنوای شهر ملی انگشتر معرفی شده است، متاسفانه از نمادهای شهری خبری نیست و حتی مردم قم هم نمی‌دانند که شهرشان شهر انگشتر است.
بازار زیور آلات سنتی در حقیقت مانند یک چاه نفت نامحدود است و ارزش افزوده زیادی دارد. در این صنعت می‌توان از یک نقره ارزان قیمت اثری خلق کرد که میلیون‌ها ارزش پیدا ‌کند.

مشکلات صنفی

یکی از مشکلات صنف عدم وجود امنیت شغلی و بیمه است. بایستی قانونی که مجلس، دولت را به اجبار بیمه هنرمندان کند، پی گیری شود. اگر صنعتگر امنیت شغلی و بیمه داشته باشد، مسیر درست خودش را در بازار پیدا می کند و به رشد و شکوفایی آن می‌انجامد.
یکی دیگر از مشکلات صنف، مراحل پیچیده صادرات محصولات به کشورهای خارجی برای اخذ مجوز محدود است، در حالیکه این کار ارز آوری فراوانی برای کشور دارد. من عمده کارهای صادرات را بصورت شخصی انجام می‌دهم و تحویل هر بسته پستی سه ماه به طول می‌انجامد.

نقش انگشترسازی در رونق گردشگری قم

نامگذاری قم به شهر ملی انگشتر، فرصتی طلایی برای رونق گردشگری قم هم محسوب می‌شود. اکثر دکان‌های انگشترسازی و انگشتر فروشی در اطراف حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) قرار دارند و انگشتر به عنوان سوغات و هدیه معنوی نقش به سزایی در رونق گردشگری قم ایفا می‌کند.
برای رشد گردشگری همکاران ما در صنف، جهت برگزاری کارگاه‌های عملی و تورهای آموزشی و بازدید از کارگاه انگشترسازی یک مغازه کوچک را در اطراف حرم اجاره کردند.
کار تیمی
همانطور که گفتم چارسوی هنر به عنوان بازار اینترنتی انگشتر قم راه اندازی شده و تا کنون تعداد ۷۵ غرفه مجازی را بصورت رایگان در اختیار انگشترسازان قرار دادیم تا محصولات خویش را ارائه دهند و درصد ناچیزی جهت بهبود این بازار اینترنتی پرداخت می‌کنند. ترجمه این برنامه به زبان‌های عربی، انگلیسی و چینی در دستور کار قرار گرفته است و قرار است یک نمایندگی در اروپا تاسیس کنیم. دنیای امروز کار تیمی است و با کار تیمی می‌توان به موفقیت کامل دست یافت.

ما نظرات و سوالات شما را با دقت می‌خوانیم و پاسخ می‌دهیم
نظرات تعداد کاراکترهای باقی مانده: 300
انصراف