اپیزود بیست و هفتم: کاروانسراهای قم (2)
در اپیزود 27 پادکست آوای فطرت، ادامه کاروانسراهای استان قم رو با هم مرور می کنیم، کاروانسراهایی چون علی آباد، کاروانسرای سنگی علی آباد و صدرآباد.
لینک پادکست در کست باکس
متن پادکست
سلام همفسر به آوای سه شنبه این هفته خوش اومدین
من سید جلال امیرعطایی هستم و شما در حال گوش دادن به پادکست شیش دقیقه با گردشگری هستید. این پادکست کوتاه کاریه از موسسه گردشگری آوای فطرت که سه شنبه ها تقدیمتون میشه.
در این قسمت ادامه کاروانسراهای استان رو با هم مرور می کنیم، کاروانسراهایی چون علی آباد، کاروانسرای سنگی علی آباد، صدرآباد.
کاروانسرای علی آباد
کاروانسراهای علی آباد یعنی کاروانسرای علی آباد و کاروانسرای سنگی علی آباد که در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی قم، بخش مرکزی، جاده قم - تهران روستای علی آباد واقع شده اند.
مجموعه علی آباد شامل کاروانسرا، حمام، کوشک، یخچال، قهوه خانه، عمارت و باغ است. و مربوط به دوره قاجار. خاطراتی از این کاروانسرا را در پادکست های مربوط به خاطرات ناصرالدین شاه گفتیم و شنیدیم. این مجموعه به دستور آقا محمد ابراهیم خان ابن السلطان و به اسم فرزند بزرگش میرزا علی اصغر خان امین السلطان ساخته شده است.
این کاروانسرا از نظر «ماکسیم سیرو» جدیدترین کاروانسراهای میان راه با وسایل راحتی بود.
کاروانسرای سنگی علی آباد
کاروانسرای سنگی علی آباد که به علت مصالح سنگی و دیوارها ی بلند و قطور به این نام معروف است. و با توجه به شکل معماری - شکل ترکیب معماری کاروانسراهای دوره ساسانی که شامل اصطبلها در پشت اتاقها بود، از دوره ساسانی تقلید شده.
از نکات جالب این کاروانسرا قرار گرفتن در مسیر دو خط سیر که تا سال ۱۸۸۲ مورد استفاده کاروانیان و قرار داشته بنا شده. لازم به ذکر است در مورد قدمت این بنا از قول ماکسیم سیرو بگیم که منسوب به اواخر دوره سلجوقی می داند
کاروانسرای صدرآباد
کاروانسرای صدرآباد، که در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی قم نزدیک دریاچه نمک در دشت های شوره زار قرار گرفته.
بر طبق متن ماکسیم سیرو، تا سال ۱۳۰۱ در بین شهرهای قم وری، مسیر زمستانی وجود داشته، و کاروانسرای صدرآباد در خط مسیر تابستانی و راهی سنگ فرش متعلق به دوره صفویان که در دوره قاجار قسمتهایی به آن اضافه شده، همینجا بگیم که کاروانسرای علی آباد که مشخصاتش گذشت در مسیر خط زمستانی قرار داشته، و صدر آباد در مسیر تابستانی.
این کاروانسرا دارای دو حیاط است. حیاط اول از حیاط دوم بزرگتر است دارای ایوانچه هایی در اطراف. و راه ورود این کاروانسرا از میانه ضلع جنوبی حیاط اول است. و در مجاورت ضلع جنوبی این کاروانسرا، آب انبار و دو بادگیر زیبا وجود دارد.
همسفران عزیز
به پایان این قسمت رسیدیم. مارو در شبکه های اجتماعی دیگر مانند ایتا، اینستاگرام و تلگرام دنبال کنید و با بازدید از سایت اوای فطرت دات آی آر در جریان آخرین اخبار موسسه قرار بگیرید.
اگه شما هم مطلبی درباره گردشگری دارید برای ما بفرستید تا با نام و نشان خودتون منتشر بشه.
ایام به کام روزگارتون خوش